GENERALPROGRAM 2019

OVANMYRA KULTURHUS
GENERALPROGRAM 2019
TIOÅRSJUBILEUM!

16/6 kl. 15 (obs tiden!): Förra årets Ovanmyra-succé i repris: Sveriges Radio-profilen Eric Schüldt samtalar med Göran Greider om musik; de spelar även upp musik som de själva gillar.

26/6 kl. 15 och kl. 19 (obs: dubblerad konsert! Till kvällsspelningen lite mer ”klubbkänsla”, med servering m.m.): Unik jazzkväll, med Daniel Tilling, en av Sveriges främsta jazzpianister, Klas Toresson, saxofon, och Jesper Molin, trumpet. Alla medverkande har i olika sammanhang spelat ihop med den svenska jazzeliten. I ett första set musik av bebop-legenden Charlie Parker, som revolutionerade jazzen med ny harmonik och ett rikare melodiskt språk. Efter paus mer klassiska jazztongångar: Miles Davis, Cole Porter, Jerome Kern, Thelonius Monk, Dizzy Gillespie… Daniel Tillings webbsida: www.danieltilling.wordpress.com.

29/6 kl. 19: Skön, svängig jazz med trio på stark uppgång i Stockholms jazzvärld: Isabell Gustafsson-Ny, piano, Vilhelm Bromander, kontrabas, och Ingrid Malmén, sång. Det blir en rad klassiker den amerikanska sångboken och därtill egna originalkompositioner. Isabell och Vilhelm gjorde ett bejublat Ovanmyraframträdande 2018. I år har de med sig sångerskan Ingrid Malmén, som vid sidan av jazzsången även är aktuell med sin nya grupp Ingo, med melodiös jazzpop.

30/6 kl. 19: Körmusik i sommarkvällen, här även med piano och saxofon. ”Anders Soldh ensemble” framför kristen musik av Anders Soldh, en kompositör och arrangör som sedan decennier gjort sig ett namn både i Sverige och utomlands. Se vidare på www.anderssoldh.se. Även några av våra mest älskade sommarpsalmer kommer att framföras. Anders Soldhs kör, som ofta framträder i kyrkor, ger denna konsert för att stödja Ovanmyra kulturhus fortlevnad.

22/8 kl. 19: Sveriges Radio-profilen, presentatören och producenten Boel Adler – känd från program som Opp Amaryllis, Önskekonserten, Cd-revyn och Klassisk förmiddag – kommer till Ovanmyra för att spela och prata om musik som hon tycker särskilt mycket om. En unik möjlighet att få möta en verkligt passionerad musikälskare, som för övrigt är född i Dalarna – och som om somrarna dessutom själv arrangerar konserter, i egen lokal på Österlen.

25/8 kl. 19: En av Sveriges främsta cellister, Kati Raitinen, som för åtta år sedan gav sin första solokonsert i Ovanmyra, framför musik av Bach, Sibelius m.fl. Kati Raitinen, som har solistdiplom från både Sibeliusakademin och Edsbergs musikinstitut (huvudlärare Frans Helmerson), är förstecellist i hovkapellet på Stockholmsoperan, men därtill en aktiv kammarmusiker, inte minst med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen, som 2005 vann en Grammis för sin skivinspelning med Bachs Goldbergsvariationer och som även turnerat i stora delar av världen.

28/8 kl. 19: Lyxig operakväll! Katarina Pilotti, sopran, och Ulf Wiger, tenor, sjunger sig igenom ett pärlband av älskade operaarior och duetter. Händel (Wherever you walk, Lascia chio pianga, Ombra mai fu…), Gluck, Puccini, Verdi, Bellini, Donizetti, Dvorak… Paret Pilotti/Wigert, som delar passionen för inte minst italiensk barockopera, kommer att ha med sig en ljudanläggning – och kommer här att framträda tillsammans med Berlinfilharmonikerna med flera orkestrar. Ulf Wiger, mångårig medlem i Kungliga filharmoniska kören, har bl.a. gjort rollen som greve Almaviva i Barberaren från Sevilla. Katarina Pilotti debuterade på Folkoperan som Pamina i Trollflöjten och har därefter gestaltat Violetta i La traviata och Musetta i La boheme, m.fl. roller. Pilotti räknas även som en av Sveriges främsta romanssångerskor och har fått både Jenny Lind-stipendiet och Christina Nilsson-stipendiet. Se vidare på www.katarina-pilotti.com.

31/8 kl. 19: Västerländsk musikhistoria – den klassiska musikens utveckling under åren 1600–2000. Föredrag av Björn Gustavsson, inklusive mängder av illustrerande musikexempel på ljudanläggning. Björn Gustavsson är sedan 2009 innehavare av Ovanmyra kulturhus, därtill kulturskribent och musikkritiker (Mittmedia, Opus magasin, Tidig musik).

1/9 kl. 19: Möt några av Sveriges intressantaste unga folkmusiker; en duo med låtar från Dalarna och Hälsingland, framförda med slingrande andrastämmor och stark känsla för den traditionella musikens stämningar. Duons spel är både traditionellt och nyskapande, men alltigenom känsligt och suggestivt. Anna Ekborg spelar en mjukt sjungande viola d’amore, och Jerker Hans-Ers femsträngad violin. En värdig säsongsavslutning här i folkmusikland.

Biljettpris: 200 kr. Tonåringar: 100 kr. Barn upp till 13: Gratis. Vänföreningen tyvärr nedlagd. Sannolikt ändå servering i samband med vissa av evenemangen, eventuellt stöd mottages tacksamt.
Ovanmyra kulturhus ägs, drivs och bekostas av Björn Gustavsson. Evenemangen arrangeras i samarbete med ABF Rättvik. Förbokn. och info: 0760 220037. Se vidare www.ovanmyrakulturhus.se och www.bjorngustavsson.net